När du ska surfa i nya vatten

Att surfa kan vara en riktigt häftig aktivitet att sysselsätta sig med när vädret tillåter. Även om Sverige kanske inte är det bästa surflandet i världen, finns det ändå en hel del bra vatten att göra det i här. Vill man uppleva riktigt bra surfing med höga vågor bör man dock bege sig utomlands till platser som Hawaii eller Australien.

För den som kan surfa hyfsat men ändå inte riktigt är ett proffs finns det en del utmaningar man kan stöta på. En av dem är att bekanta sig med sin nya surfplats – och då både själva miljön och människorna som surfar där. Är man helt ny och vill börja surfa finns många sätt att börja med att leka i vatten, du hittar utrustning för alla på Outdoorexperten.se

Känn av omgivningen

När man surfar på ett nytt ställe behöver man bland annat lära sig om vindförhållandena. Vindförhållandena påverkar extremt mycket och man bör lära sig om vindstyrka, dess riktning och om hur det påverkar vattnet.
Man behöver också bekanta sig med vågorna på ett bra sätt. Vid vilken position är det bäst att kliva på? Finns det några faror som exempelvis stenar eller andra vassa saker under vattnet? För de allra flesta surfare behöver en del efterforskning om platsen göras innan man kan surfa fullt ut till sin förmåga.

Konkurrensen kan vara hög vid populära vatten

För den som surfar och ännu inte har nått en riktigt, riktigt hög nivå kan det vara svårt att hävda sig i konkurrensen som ofta råder på populära surfställen. Surfare som är stammisar vid surfspoten har fördelen att känna till vågorna utan och innan. Det vet precis när de ska gå på vågen, vilken plats det är bäst att börja på och var man i regel ska befinna sig för att få den bästa upplevelsen.
Surfingkulturen kan ibland vara ganska tävlingsinriktad – och för den som ännu inte är riktigt skicklig kan det hända att man får nöja sig med de lite sämre ställena och vågorna, medan de etablerade surfarna åker vid de allra bästa platserna.

Etiketter: