Träning och bättre hälsa

Hälsan är viktig för att man skall fungera som individ och kunna hålla sig igång under året. Det finns en hel del faktorer som väger in i begreppet och man kan ofta se en direkt koppling till vikt, vanor, kost och träning. Detta sammanfattar det mesta när det kommer till fysisk eller psykisk hälsa. Fakta om träning finns via denna sida. Kanske bidrar den till ökat intresse eller som en spark i baken som underlättar träningen.

Viktminskning

Att gå ner i vikt är inte lika svårt som det kan kännas. Det handlar bara om det där svåra första steget som man måste ta men efter det flyter det på bra om man bara har viljan att fortsätta.

För vissa är det maten och att förändra kostvanorna som är det svåra medan det för andra främst är att börja motionera som är det svåraste. För många är såklart det allra bästa att kickstarta kroppen genom att ta tag i båda dessa delar på samma gång, men det kan vara svårt och leda till att man ger upp. Att se till att smyga in både motion och ändrad kost i vardagen kan vara ett bra sätt för många då det gör att man lättare får in det sunda i livet utan att det blir för mycket på en gång. Detta leder till att man inte chockas av allt det nya utan att det istället blir en naturlig del och en naturlig övergång från det mindre hälsosamma till det mer hälsosamma.

Att ta reda på hur man ska gå tillväga kan vara svårt i dagens samhälle så vi varje dag blir överösta med information om hur man bäst lever ett hälsosamt liv. Det är inte lätt att på egen hand välja bland alla olika dieter, nyttiga fröer, smoothies och juicer med ingredienser som många är ovana vid och olika slags träning. Att hitta hälsosam mat som man själv gillar är såklart det ultimata och det finns nyttig mat för alla oavsett vad man gillar för smaker. Detsamma gäller träning och att hitta rätt i tränings djungeln är ju egentligen inte svårare än att man testar olika slags träning tills man hittar rätt.

Byt ut skräpmaten och promenera

Enkla tips för alla som vill börja med ett mer hälsosamt liv är att börja promenera varje dag och att byta ut skräpmaten mot andra livsmedel. Detta är två relativt enkla saker som man kan göra och är därför ett bra sätt att börja sitt nya hälsosamma liv på.

Skräpmat säljs i Sverige idag i betydligt högre kvantiteter än någonsin förr och anledningarna till att vi äter mer skräpmat är många. För många kan det handla om ekonomi då mycket av den onyttiga maten är billigare än den nyttiga maten och för andra handlar det om bekvämlighet eller att man helt enkelt tycker mycket om den sortens mat.

Alla gör på olika sätt, men ett bra första steg är att ta bort allt godis, snacks, läsk och kakor och bullar och istället äta frukt, bär, nötter och annat som är bättre för kroppen. Att man går upp i vikt av allt det ovan nämnda är knappast en överraskning för någon av oss och varför vi äter så mycket av det är egentligen något av ett mysterium då vi alla vet att det är direkt skadligt för våra kroppar.

Promenader är ett perfekt sätt att börja motionera. Man kommer igång och ger kroppen lite motion som man sedan kan börja bygga på genom mer krävande träning. Ta gärna på ett par bra löparskor och träningskläder när du promenerar så kan du börja jogga under promenaden om du vill det! Här finns tips om var du hittar skor på nätet vilka stöttar under vandringen.

Hitta balansen

Att hitta balansen i livet vad gäller kost och motion är enkelt för vissa medan det är svårare för andra. Att gå ut för hårt från början är svårt då detta ofta leder till att man tappar intresset eller känner att man inte klarar av de mål man satt upp. Att sätta höga mål är inte alltid bra, utan det är bättre att ta det försiktigt i början så att man kan vara stolt över promenader varje dag istället för att vara besviken över att man inte klarade att gå till gymmet varje dag. Även under resor och semester är det enkelt att promenera för att underhålla kroppen. Här kan du hitta en hel del artiklar om resor som kan inspirera och uppmuntra.

Att börja träna som en galning och byta ut all den mat man är van vid kommer inte att funka för någon, utan man måste istället smyga in förändringarna för att de ska bli bestående. Börja därför lite lätt med att ta in nya livsmedel som kan fungera som substitut mot livsmedel du är van vid. Är du exempelvis van vid feta såser kan du börja äta mer yoghurtsåser och är du van vid vitt bröd kan du byta ut det mot knäckebröd eller annat grovt bröd.

Om man ska följa en specifik diet så kan det för vissa kännas enklare medan andra hellre väljer att äta sådant som man vet är nyttigt så som frukt och grönt. Många blir förvirrade av all den information som finns nuförtiden där exempelvis potatis är onyttigt ena veckan och nyttigt den andra veckan. Detta gäller en mängd livsmedel och det är inte konstigt att man blir lite snurrig av all information. Låt ditt sunda förnuft leda dig så ska du se att du kommer långt!